De geschiedenis achter Bistro Iets Anders

Op oude foto’s is te zien dat er op deze locatie al heel lang horeca gevestigd is geweest, niet verwonderlijk omdat ook in de oude verkeerssituaties het restaurant aan een belangrijke doorgaande route goed opvalt. Destijds waren de wegen nog onverhard en waren er nog geen verkeersborden en straatverlichting. Wel konden bezoekers destijds hun paard gratis voor de deur stallen, net zoals er nu nog steeds ( en dat is tegenwoordig vrij uniek in Noordwijk ) een aantal gratis parkeer plaatsen voor onze bezoekers beschikbaar is.

Op de foto is te zien dat de elektriciteitskabels nog bovengronds via palen waren aangesloten, Ook de straatverlichting moest nog worden uitgevonden, maar lekker eten was er al wel. Op deze locatie waren twee bedrijven actief te weten “Café Restaurant van ouds” en “Badhotel Konijnenburg”.

De foto hierboven is uit 1908, er was toen nog geen elektriciteit maar op deze locatie was al wel een Kunstzaal. Daarvoor was deze locatie een Fruithal.

Café-Restaurant Terminus

Tussen de grootschalige nieuwbouw aan het Picképlein staat een nog een bijna historisch pand, waarvan de stichtingsdatum 1908 prominent op de voorgevel vermeld staat.

De opzichter van dit gebouw was de heer Vegt, bekend als kruidenier aan de Voorstraat. Het nieuwe gebouw was oorspronkelijk bedoeld als dependance van de zaak aan de Voorstraat. Op een ansichtkaart uit deze tijd ziet men een groot bord “Fruithal” op de voorgevel staan. Kennelijk dreef Vegt ook nog een groentezaak.

Enkele jaren later werd dit pand een café-restaurant onder de vertrouwde naam Badhotel Konijnenburg in navolging van het bekende Badhotel Konijnenburg aan de Noordboulevard. Dit laatste hotel werd overigens in 1913 vervangen door het vorige Palacehotel. In deze tijd werd het pand aan de linkerkant aanzienlijk uitgebreid en kreeg de veelbelovende naam ‘Kunstzaal’. Hoe deze kunstzaal eruit zag ontdekte ik op een oude ansichtkaart, die hierboven is afgedrukt. Je zou je kunnen voorstellen met een voorloper van het huidige theater De Muze te maken te hebben, maar schijn bedriegt. In de zaak hingen in totaal slechts 6 schilderijen van de schilders Noteboom en Thijssen. Verder stonden er palmen en wat andere grote bladplanten en een groot biljart. Aan twee zijden kon men op het terras zitten.

Lang heeft deze fraaie ambiance het niet kunnen volhouden. In 1914 ging het geheel failliet. In de kranten werd een openbare verkoping aangekondigd met als aanbod o.a. een nikkelen koffiekan, 53 rotanstoelen, 86 klapstoelen en een schrijfmachine. De zaal zelf werd voor afbraak aangeboden en verkocht aan de heer A. Ham voor een bedrag van f 460,00. tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het pand waarschijnlijk als onderkomen voor gemobiliseerde militairen.

Na de oorlog werd het pand aan verschillende uitbaters te huur aangeboden zoals bijvoorbeeld in 1923 aan mej. Van Schagen en daarna aan de heren C.Th. van den Berg en B.H. Bussink. Na 1935 liep het echter weer bergafwaarts en werd het pand en de gehele inventaris op last van de deurwaarder verkocht.Van Bussink was bekend, dat hij zijn prijzen aanzienlijk verhoogde, opdat de ‘mindere’ bezoekers daardoor afgeschrikt zouden worden. Hij gokte kennelijk op het betere publiek, maar dit heeft, gezien het bovenstaande, niet mogen baten.

Tijdens de oorlogsjaren was mw. N. Binken-Mesman, uitbaatster van Terminus. In Januari 1948 kwam de heer Van Rheenen naar Noordwijk en nam Terminus van haar over. Het echtpaar Van Rheenen heeft een aantal jaren Café-Restaurant Terminus zelf geëxploiteerd met daarnaast ook een bescheiden Indonesisch restaurantje. Daar werd door Javaanse kokkies gekookt. In de wintermaanden fungeerde Terminus als verhuur- en bemiddelingsbureau m.b.t. de verhuur van kamers en zomerhuisjes.

Een tijd later kocht de heer Van Rheenen aan de overkant de panden Duna en Kijkduin, die later werden verenigd tot Duna-Deli. Na het overlijden van de heer Van Rheenen nam zijn dochter het beheer van Terminus over, maar werd uiteindelijk toch in 2009 verkocht. Ook daarna werd het verschillende keren tot op de dag van vandaag verhuurd en kreeg daarbij ook telkens een andere naam.

Op het ogenblik staat het ouden Terminus bekend als Bistro Iets Anders. Hopelijk mag dit karakteristieke pand nog tot in de lengte van jaren zo bewaard blijven.

Bron De Noordwijker 14-11-2018